Inhoud van de opleiding
Onze 200 uurs Vinyasa Yoga Docentopleiding voldoet aan de opleidingseisen van de Yoga Alliance. Hierdoor ben je verzekerd dat je voldoende tijd besteed aan zowel de beoefening van yoga als de theorie.
De opleiding bestaat uit de verkenning van en verdieping in verschillende gebieden die nodig zijn om een inspirerende yogales te geven en waarin je je als docent vertrouwd en geworteld voelt in de yogafilosofie. Een beschrijving van al deze verschillende elementen (zoals o.a. anatomie, filosofie, didactiek, meditatie) vind je verder op deze pagina.
De asanalessen zullen voornamelijk in de Vinyasa Yoga stijl worden gegeven. Tijdens de opleiding verkennen en verduidelijken we yogahoudingen door de theorie van de anatomie en bewegingsleer te koppelen aan wat we voelen in ons lijf en zien bij anderen. Tegelijkertijd leer je het lesgeven van deze houdingen en het uitvoeren van adjustments (correcties) bij je medestudenten. We zien dat onze opleiding een gedegen basis vormt om les te geven in Vinyasa Yoga, maar ook Hatha Yoga en vormen die daar tussen liggen zoals Gentle Flow, Slow Flow, Hatha Flow. De reden is dat de manier waarop we de houdingen uitvoeren en de methode om een les samen te stellen toe te passen is op deze stijlen.
Je leert hoe Vinyasa Yoga is ontstaan en hoe het zich verhoudt tot andere bekende stijlen (b.v. Ashtanga Vinyasa Yoga, Yin Yoga, Restoratieve Yoga, Bikram Yoga, Iyengar Yoga, etc.). Wij vinden lesgeven vanuit authenticiteit het meest belangrijk. Je gaat daarom in deze opleiding jouw voorkeuren verkennen en toepassen. Jij kan anderen enkel inspireren als je doet wat jij leuk en belangrijk vindt. Wij bieden daarom de vrijheid om de Vinyasa Yoga stijl in meer of mindere mate los te laten in je eindles ter afronding van de opleiding.
In deze video deelt Merel kort haar visie op yoga en licht toe hoe dit zich vertaalt naar de opleiding.
In deze Vinyasa Flow les leidt Merel je eerst door een een korte meditatie met adembewustzijn, gevolgd door een asanabeoefening (vanaf 11:50) waarin een aantal krachtige houdingen zijn verwerkt.
Het tempo is iets lager dan de traditionele Vinyasa les, zodat je elke houding goed kunt doorvoelen.
Tot slot (vanaf 1:01:30) geeft Merel een toelichting op de specifieke samenstelling van deze les, als voorproefje op de opleiding waarin dit thema uitgebreid aan bod komt.
Claudia
"De opleiding wordt gegeven door zeer inspirerende mensen.
Door al vroeg in de opleiding aan de slag te gaan met de lesopbouw, kon ik opgedane kennis op creatieve wijze toepassen in het opzetten en geven van yoga(oefen)lessen. Dit zorgde bij mij voor een telkens toenemende motivatie en gevoel van zelfvertrouwen. We werden hierin telkens begeleid door Merel."
Marcha
"De opleiding heeft mij veel kennis en inzichten gegeven waardoor ik beter begrijp en voel wat de invloed van yoga is, omdat het nu meer is geïntegreerd in mijn dagelijkse leven. Het heeft veel meer diepgang gekregen.
Op persoonlijk vlak heeft de opleiding mij vooral dichterbij mezelf gebracht wat ik erg waardevol vind. Waardoor ik nu met veel meer compassie voor mezelf leef en yoga beoefen. Ik heb anders leren kijken, meer voelen van wat er in mijn binnenwereld gebeurt. Waardoor ik veel bewuster leef, werk, geniet en dankbaar ben voor alles wat er is. Ook heb ik leren accepteren dat alles er mag zijn zoals het er is, dit heeft mij veel ruimte en rust gebracht."
Marlijn
"De yoga docentopleiding heeft mij (uiteraard) verdieping in de yoga gebracht. Allereerst in de asanas; zowel letterlijk fysieke verdieping, maar ook de allignment in en theorie achter de houdingen. Daarnaast heeft het ook verdieping in de filosofie en de waarde van yoga gegeven.
Persoonlijk ervaarde ik (soms met lichte verbazing) de kracht en mogelijkheden van mijn lichaam, maar ik heb ook geleerd respect te hebben voor de (huidige) grenzen van mijn lichaam."
Ervaringen Deelnemers
Oud-deelneemster Marion deelt haar ervaringen met de opleiding.
Oud-deelneemster Danielle deelt haar ervaringen met de opleiding.
Oud-deelnemer en accupuncturist Rory (UK) over zijn ervaring met de opleiding en het werken met Merel in de opleiding in India.
Asana &
Pranayama
Asanas (houdingen) en pranayama (ademhalingsoefeningen) zijn een belangrijk element van de yoga traditie. Tijdens de opleiding besteden we een groot deel van de tijd aan het beoefenen, analyseren, en leren lesgeven van een groot aantal asanas en pranayamas. Je wordt vertrouwd met hun naam (Sanskriet en Nederlands), functie en variaties. Andere traditionele yoga technieken zoals kriyas en bandhas zullen besproken en geoefend worden.
Meditatie
Naast asana en pranayama is meditatie (dyana) één van de belangrijkste elementen van de yoga traditie. In tegenstelling tot veel andere opleidingen besteden we ruime tijd aan het beoefenen van verschillende vormen van meditatie. Daarnaast zul je ook zelf oefenen met een meditatie begeleiden, zodat je dat ook in je les kan integreren of een aparte meditatieles kunt geven. Aan het eind van de training zul je naast een yogales ook een meditatie samenstellen als onderdeel van je examen.
Sequencing
We introduceren je tot de achtergrond van Vinyasa Yoga en wat de overeenkomsten en verschillen zijn met andere bekende yoga stijlen (b.v. Ashtanga Vinyasa, Bikram, Iyengar Yoga). Vanuit dat begrip leer je hoe je een goede Vinyasa Yoga sequence creëert met vloeiende transities van de ene naar de andere houding op het ritme van je ademhaling. Vinyasa Yoga is de basis van de training maar je bent vrij om daar je eigen twist aan te geven tijdens het examen. Tijdens de training leer je ook welke houdingen je moet aanpassen voor vrouwen tijdens de menstruatie en zwangerschap.
Alignment & Adjustment
Tijdens de opleiding besteden we veel tijd aan beoefenen van de houdingen en het kijken naar elkaar in een houding, zodat je snapt wat je ziet. Je gaat begrijpen waar je op moet letten wat betreft de houding (alignment of uitlijning) en hoe je een houding kunt aanpassen met behulp van verbale instructies, je handen of hulpmiddel (blok, riem). Een aantal belangrijke docenten en stromingen hebben invloed op hoe we in deze opleiding tegen de uitlijning van houdingen aankijken zoals BKS Iyengar (grondlegger Iyengar Yoga) en Gert van Leeuwen (grondlegger Critical Alignment Yoga) en Paul Grilley (grondlegger Yin Yoga).
Filosofie
Tijdens de training bespreken we de yoga filosofie en geschiedenis: de principes, belangrijke teksten en de historische, culturele ontwikkeling. Je zult kennismaken met het belangrijkste yogageschrift de 'Yoga Sutras van Patanjali'. Zeer belangrijk en uniek in deze training is dat de yoga filosofie wordt afgezet tegen andere filosofische stromingen om een beter begrip te krijgen en om je uit te dagen kritisch te durven kijken naar de yoga filosofie.
Individuele Begeleiding
Persoonlijk contact en aandacht is een belangrijke waarde voor ons. Daarom hebben we met iedere deelnemer een persoonlijk intake- en voortgangsgesprek. Tijdens deze sessies heb je de ruimte om aan te geven hoe het met je gaat, wat je inspireert en welke uitdagingen je ondervindt. Het kan hier gaan om uitdagingen in je eigen leven of uitdagingen in de opleiding. Het komt regelmatig voor dat een student tijdens de training realiseert dat hij/zij haar leven anders wil inrichten. Dit inzicht kan spannend zijn... We proberen je maximaal te begeleiden in je persoonlijke reis.
Anatomie & Fysiologie
Met behulp van kennis van anatomie leer je nog beter begrijpen wat je ziet. Je bestudeert de belangrijkste botten en spieren in detail en snapt hoe ze samenwerken en samenkomen in gewrichten. Deze theorie zul je toepassen in de alignment en adjustment lessen. Tijdens de fysiologie lessen ga je begrijpen waaróm yoga werkt en leer je hoe je deze kennis praktisch kunt toepassen tijdens een les.
Didactiek
In de training oefenen we veelvuldig met het geven van instructies, adjustments en demonstreren. Presentatie en gebruik van de stem komen ook aan bod.
De beste docenten durven zich authentiek te uiten en staan dicht bij hun passie. In deze training word je aangemoedigd om les te geven op jóuw manier. Tussen de trainingsweekenden door zul je zelf gaan oefenen met lesgeven. Je ervaringen en uitdagingen worden tijdens de weekenden besproken.
Yoga Business
Alle docenten verbonden aan de training hebben ruime ervaring met het opzetten van hun eigen yoga business. Tegen het eind van de training zullen we onze ervaringen met je delen en je inzicht geven in de ins en outs die daar bij komen kijken. Waar moet je allemaal aan denken als je zelf lessen gaat geven of een workshop of retreat organiseert? Wat moet je regelen, wat kun je verwachten? Er is ook ruimte om de financiële aspecten van het yogavak te verkennen.
Meet The Team
Merel Martens
Merel is de hoofdtrainer van de opleiding. Ze zal een groot deel van de asanalessen verzorgen. Samen met Lisanne geeft ze de alignment- en anatomielessen, waarin een groot aantal traditionele houdingen wordt besproken. Het is haar passie om op een praktische en toegepaste manier les te geven zodat abstracte kennis echt tot leven komt. Daarnaast wordt ze enthousiast van samen oefenen, ideeën verkennen en vertrouwen opbouwen met lesgeven.
Lisanne Jansen
Lisanne is de eigenaresse van Bodhi Yogashala in Nijmegen. Ze is haar carrière begonnen als fysiotherapeut. Tegenwoordig werkt ze als yoga- en sportdocent en is ze gefascineerd door de mogelijkheden van het menselijk lichaam en de invloed op het mentale welzijn. Tijdens de training geeft ze samen met Merel alignment- en asanalessen, en doceert ze je hoe je inspirerende en verantwoorde vinyasa yogalessen op kan bouwen.
Paul Verkuijlen
Paul heeft in India zijn liefde gevonden voor meditatie, de filosofie achter meditatie en intuïtieve beweging op muziek. In de training verzorgt hij de meditatielessen. Door middel van het ervaren en zelf ontwikkelen van meditaties, zal hij je tot een kernachtig begrip van meditatie laten komen. Daarnaast beoogt hij je als toekomstig docent een open en observerende houding te laten internaliseren. Paul vormt met Merel een gezin met drie kinderen en hij studeert psychologie.
Wim van Doorn
Wim heeft een grote passie voor yogafilosofie en geeft naast yogalessen regelmatig yogafilosofie workshops. Tijdens de opleiding verzorgt Wim dan ook de yogafilosofie lessen. Hij streeft ernaar om de filosofie tastbaar te maken met oefeningen en meditaties, en nodigt je uit om na te denken over wat de yoga filosofie voor jóu betekent.
Gastdocenten
De opleiding wordt aangevuld met een aantal workshops verzorgd door gastdocenten. De inhoud van de workshops en gastdocenten kan per opleiding verschillen. Voorbeelden zijn een verdiepende workshop over chakras, mantras chanten of bijvoorbeeld Ayurveda.
Hoe ziet een weekend eruit?
Een trainingsweekend is een combinatie van verdieping, discussie, oefenen, reflectie én natuurlijk gezelligheid! Je zult veel nieuwe informatie aangereikt krijgen en tegelijkertijd is het weekend het perfecte moment om al je vragen te stellen die zijn ontstaan in de tussenliggende maand. Er is ruim tijd voor het delen van je gedachten, emoties en ervaringen met het oefenen met lesgeven.
Hieronder zie je voorbeeld van een weekend. Let op, de exacte tijden zijn nog niet definitief.
Zaterdag
-
12.00 - 13.30 | Vinyasa Yoga Focus Backbends | Merel
-
13.30 - 14.30 | Lunch op eigen gelegenheid
-
14.30 - 16.00 | Asanalab Focus Backbends | Lisanne
-
16.00 - 16.30 | Theepauze
-
16.30 - 18.00 | Oefenen met lesgeven | Merel
Zondag
-
10.00 - 11.30 | Verdiepingsles Backbends | Merel
-
11.30 - 12.00 | Theepauze
-
12.00 - 13.30 | Adjustments Backbends | Merel
-
13.30 - 14.30 | Lunch op eigen gelegenheid
-
14.30 - 16.00 | Meditatie | Paul
-
16.00 - 16.30 | Theepauze
-
16.30 - 17.00 | Oefenen Begeleiden Savasana | Merel
Voorbeeld zelfstudie voor volgend weekend:
-
Oefen 1 keer per week met lesgeven (je stelt zelf een groepje samen, bv vrienden of collega's). Schrijf je vragen op.
-
Kijk video 'The Knee Joint' van de video cursus Anatomy & Physiology. Schrijf je vragen op.
-
Bestudeer pagina 23 t/m 25 uit de Syllabus over het kniegewricht.
-
Bestudeer pagina 10 t/m 14 uit de Syllabus over het ontstaan van de hatha yogatraditie.
Data & Kosten
Data trainingsweekenden 2024
Groep = vol
-
16 - 17 maart 2024
-
13 - 14 april
-
11 - 12 mei
-
8 - 9 juni
-
6 - 7 juli
-
24 - 25 augustus
-
21 - 22 september
-
19 - 20 oktober
-
16 - 17 november
-
14 - 15 december
Data trainingsweekenden 2025
Inschrijven is mogelijk
-
15 - 16 maart 2025
-
5 - 6 april
-
3 - 4 mei
-
31 mei - 1 juni
-
28 - 29 juni
-
23 - 24 augustus
-
20 - 21 september
-
18- 19 oktober
-
15 - 16 november
-
13 - 14 december
Inbegrepen bij de prijs:
-
10 opleidingsweekenden
-
Syllabus Theorie & Anatomie (80+ pagina's - in het Engels)
-
Syllabus Alignment (50 houdingen - met namen in het Engels en Sanskriet)
-
Boek 'Essential Yoga Therapy' t.w.v. €25
-
Online cursus 'Applied Anatomy and Physiology' t.w.v. €250
-
Individueel begeleidingstraject (intake- en voortgangsgesprek)
Kosten & Korting
Kortingsprijs wordt berekend aan de hand van de datum waarop we je aanbetaling van €500 hebben ontvangen.
Praktische Informatie
Inschrijven en aanbetaling
Je kunt je inschrijven door het inschrijfformulier in te vullen. Je ontvangt daarop van ons een e-mail met betalingslink voor de aanbetaling van €500,-. Zodra de aanbetaling bij ons binnen is, is je plek definitief gereserveerd. Hierover ontvang je bericht. De datum waarop wij de aanbetaling ontvangen gebruiken we om je eventuele kortingsprijs te berekenen.
Het resterende bedrag dient uiterlijk 1 maand vóór het eerste opleidingsweekend betaald te zijn.
Annulering
Je kan annuleren tot 1 maand van tevoren. In dat geval wordt alleen de aanbetaling van €500,- in rekening gebracht. Had je al meer aanbetaald dan krijg je dat terug.
Als je korter dan 1 maand voor de startdatum annuleert heb je geen recht op terugbetaling.
Als je besluit om tijdens de training te stoppen heb je geen recht op terugbetaling van de opleidingskosten.
Literatuurlijst
Verplicht aanschaffen (e-book of hard-copy maakt niet uit):
* Wacht met aanschaffen van de boeken tot je een
e-mail met definitieve literatuurlijst hebt ontvangen.
Certificering
Om het certificaat te ontvangen geef je een asanales en een begeleide meditatie die wordt beoordeeld. Er wordt o.a. gekeken naar elementen als de opbouw van je les, jouw presentatie en stemgebruik, helderheid van de instructies, duidelijkheid van demonstraties, en correcte adjustments. Beschouw dit als een mooi moment om een unieke, authentieke les te presenteren en waardevolle feedback te ontvangen. Het kan voorkomen dat we je vragen om de asanales en/of de meditiatie opnieuw te doen. We zullen je extra begeleiding aanbieden zodat je uiteindelijk met trots je certificaat in ontvangst kan nemen.
Los van de 'eindles' vragen we je halverwege de opleiding om een opname van een les in te sturen. Hierop ontvang je uitgebreid feedback waarmee je de resterende maanden aan de slag kan.
Groepsgrootte
We hanteren een groepsgrootte van ongeveer 18 studenten. Dit doen we om persoonlijke begeleiding te kunnen garanderen. De training gaat door met een minimum van 8 studenten. Mocht de training niet door gaan, omdat zich minder dan 8 studenten hebben aangemeld dan ontvang je uiteraard de aanbetaling volledig retour.
Locatie
De training vindt plaats bij yogastudio Bodhi Yogashala in Nijmegen. De studio heeft twee locaties; de ene locatie in het hart van het centrum en de andere in het gezellige Nijmegen-Oost. De opleidi vindt plaast in locatie Oost. Thee is beschikbaar gedurende de dag. Je verzorgt zelf je lunch.
Bodhi Yogashala
Bloemerstraat 71 (Centrum)
Prins Hendrikstraat 16 (Oost)
Nijmegen