Inhoud van de opleiding

Onze 200 uurs Vinyasa Yoga Docentopleiding voldoet aan de opleidingseisen van de Yoga Alliance. Hierdoor ben je verzekerd dat je voldoende tijd besteed aan zowel de beoefening van yoga als de theorie.

RYT 200-AROUND-BLACK.jpg

De asanalessen zullen voornamelijk in de Vinyasa Yoga stijl worden gegeven. Hoofdzakelijk bestaat deze opleiding uit het verkennen en verduidelijken van yogahoudingen. Tegelijkertijd leer je het lesgeven van deze houdingen en het uitvoeren van adjustments (correcties) bij je medestudenten.

 

Je leert hoe Vinyasa Yoga is ontstaan en hoe het zich verhoudt tot andere bekende stijlen (b.v. Hatha Yoga, Yin Yoga, Ashtanga Vinyasa, Bikram Yoga, Iyengar Yoga, etc.). Wij vinden lesgeven vanuit authenticiteit het meest belangrijk. Je gaat daarom in deze opleiding jouw voorkeuren verkennen en toepassen. Jij kan anderen enkel inspireren als je doet wat jij leuk en belangrijk vindt. Wij bieden daarom de vrijheid om de Vinyasa Yoga stijl in meer of mindere mate los te laten in je examen. 

Asana & Pranayama

Prenatal Yoga

Asanas (houdingen) en pranayama (ademhalingsoefeningen) zijn een belangrijk element van de yoga traditie. Tijdens de opleiding besteden we een groot deel van de tijd aan het beoefenen, analyseren, en leren lesgeven van een groot aantal asanas en pranayamas. Je wordt vertrouwd met hun naam (Sanskriet en Nederlands), functie en variaties. Andere traditionele yoga technieken zoals kriyas en bandhas zullen besproken en geoefend worden.

Meditatie

Mudra Meditation

Naast asana en pranayama is meditatie (dyana) één van de belangrijkste elementen van de yoga traditie. In tegenstelling tot veel andere opleidingen besteden we ruime tijd aan het beoefenen van verschillende vormen van meditatie. Daarnaast zul je ook zelf oefenen met een meditatie begeleiden, zodat je dat ook in je les kan integreren of een aparte meditatieles kunt geven. Aan het eind van de training zul je naast een yogales ook een meditatie samenstellen als onderdeel van je examen. 

        Sequencing 

Stretch Yoga Pose

We introduceren je tot de achtergrond van Vinyasa Yoga en wat de overeenkomsten en verschillen zijn met andere bekende yoga stijlen (b.v. Ashtanga Vinyasa, Bikram, Iyengar Yoga). Vanuit dat begrip leer je hoe je een goede Vinyasa Yoga sequence creëert met vloeiende transities van de ene naar de andere houding op het ritme van je ademhaling. Vinyasa Yoga is de basis van de training maar je bent vrij om daar je eigen twist aan te geven tijdens het examen. Tijdens de training leer je ook welke houdingen je moet aanpassen voor vrouwen tijdens de menstruatie, zwangerschap en mensen met hoge bloeddruk. 

Alignment & Adjustment

Physical Therapy

Het beoefenen van asanas kan helaas ook tot blessures leiden als ze op de verkeerde manier worden beoefend. Tijdens de opleiding besteden we veel tijd aan het kijken naar elkaar in een houding, zodat je snapt wat je ziet. Je gaat begrijpen waar je op moet letten wat betreft de houding ('alignment') en hoe je een houding kunt aanpassen ('adjustment') met behulp van verbale instructies, je handen, een blok, riem of bolster.

Filosofie

Open Book

Tijdens de training bespreken we de yoga filosofie en geschiedenis: de principes, belangrijke teksten en de historische, culturele ontwikkeling. Je zult kennismaken met het belangrijkste yogageschrift de 'Yoga Sutras van Patanjali'. Zeer belangrijk en uniek in deze training is dat de yoga filosofie wordt afgezet tegen andere filosofische stromingen om een beter begrip te krijgen en om je uit te dagen kritisch te durven kijken naar de yoga filosofie. 

      Individuele      Begeleiding

Cup of Tea

Persoonlijk contact en aandacht is een belangrijke waarde voor ons. Daarom hebben we met iedere deelnemer een persoonlijk intake- en voortgangsgesprek. Tijdens deze sessies heb je de ruimte om aan te geven hoe het met je gaat, wat je inspireert en welke uitdagingen je ondervindt. Het kan hier gaan om uitdagingen in je eigen leven of uitdagingen in de opleiding. Het komt regelmatig voor dat een student tijdens de training realiseert dat zij haar leven anders wil inrichten. Dit inzicht kan spannend zijn... Uit ervaring weten we dat zelfonderzoek je enkel dichter bij jezelf brengt.  

Anatomie & Fysiologie

Chiropractor

Met behulp van kennis van anatomie leer je nog beter begrijpen wat je ziet. Je bestudeert de belangrijkste botten en spieren in detail en snapt hoe ze samenwerken en samenkomen in gewrichten. Deze theorie zul je toepassen in de alignment en adjustment lessen. Tijdens de fysiologie lessen ga je begrijpen waaróm yoga werkt en leer je hoe je deze kennis praktisch kunt toepassen tijdens een les. 

Didactiek

Team Talk

In de training oefenen we veelvuldig met het geven van instructies, adjustments en demonstreren. Presentatie en gebruik van de stem komen ook aan bod. 

De beste docenten zijn diegenen die authentiek durven zijn. In deze training word je aangemoedigd om les te geven op jóuw manier. Tussen de trainingsweekenden door zul je zelf gaan oefenen met lesgeven. Je ervaringen en uitdagingen worden tijdens de weekenden besproken.

    Yoga Business  

Freelancer

Alle docenten verbonden aan de training hebben ruime ervaring met het opzetten van hun eigen yoga business. Tegen het eind van de training zullen we onze ervaringen met je delen en je inzicht geven in de ins en outs die daar bij komen kijken. Waar moet je allemaal aan denken als je zelf lessen gaat geven of een workshop of retreat organiseert? Wat moet je regelen, wat kun je verwachten? Er is voldoende ruimte voor het toetsen van je eigen ideeën en we gaan in op vragen met betrekking tot financieel rondkomen als yogadocent. 

Meet The Team

Screen Shot 2018-10-06 at 14.10.47.png

Merel Martens
 

Merel is de lead trainer van de opleiding. Ze zal een groot deel van de asana lessen verzorgen. Samen met Lisanne geeft ze de alignment en anatomie lessen, waarin een groot aantal traditionele houdingen wordt besproken. Het is haar passie om op een praktische en toegepaste manier les te geven zodat abstracte kennis echt tot leven komt. Daarnaast wordt ze enorm enthousiast van het begeleiden van het proces van oefenen en vertrouwen opbouwen met lesgeven.  

Screen Shot 2018-10-06 at 14.12.49.png

Lisanne Jansen

Lisanne is de eigenaresse van Bodhi Yogashala in Nijmegen. Voorheen als fysiotherapeut en tegenwoordig als yoga- en sportdocent is zij gefascineerd door de mogelijkheden van het menselijk lichaam, zowel fysiek als mentaal. Tijdens de training geeft ze samen met Merel alignment en asana lessen, en leert ze je hoe je inspirerende en verantwoorde vinyasa yoga lessen in elkaar kan zetten.

Screen Shot 2018-10-06 at 14.15.32.png

Paul Verkuijlen

Paul heeft de afgelopen jaren in het buitenland gewoond en heeft grote interesse in filosofie. Vanuit die interesse verdiepte hij zich de afgelopen jaren in verschillende Oosterse filosfien zoals yoga, non-dualisme, boeddhisme en zen. Tijdens de training verzorgt hij de meditaties en persoonlijke ontwikkeling lessen. 

 
Yoga by the Ocean

Wim van Doorn
 

Wim heeft een grote passie voor yoga filosofie en geeft naast yoga lessen regelmatig yoga filosofie workshops. Tijdens de opleiding verzorgt Wim dan ook de yoga filosofie lessen. Hij streeft ernaar om het tastbaar te maken en nodigt je uit om na te denken over wat de yoga filosofie voor jóu betekent in je leven.  

Willeke Pluk - Teacher Dutch Yoga Academ

Willeke Pluk

Willeke woont in Nijmegen en heeft haar eigen yogastudio in Mill in Noord-Brabant. Ze houdt van de vinyasa yoga stijl maar is ook helemaal weg van de zachtere vormen zoals yin en restoratief. Tijdens de opleiding geeft Willeke asanalessen en af en toe een workshop.

Rebecca Kuenenger.jpg

Rebecca Kuenenger
 

Rebecca combineert yoga lesgeven met haar werk als doktersassistent. Over yoga zegt ze het volgende: "Yoga brengt mij rust, structuur, houvast en zorgt ervoor dat ik aandachtiger en bewust in het hier en nu leef." Ze zal tijdens de weekenden aanwezig zijn om te assisteren: "Hopelijk maken we er samen een mooi, gezellig maar vooral heel inspirerend yoga jaar van!"

Danielle Peters.jpg

Daniëlle Peters
 

Daniëlle volgde in 2019 de opleiding bij Dutch Yoga Academy en geeft nu Vinyasa yogales bij Bhalu. Daarnaast studeert ze Psychologie en ontwikkelt ze gezondheidsprogramma's voor bedrijven met de organisatie Fitter Nederland. Ze houdt van rondjes lopen met haar hondje Lola en binnenkort kun je haar op de motor zien voorbij rijden! Ook Daniëlle zal tijdens de weekenden aanwezig zijn om te assisteren tijdens de lessen.

Dutch%20Yoga%20Academy%206087_edited.jpg

Hoe ziet een weekend eruit? 

Een trainingsweekend is een combinatie van verdieping, discussie, oefenen, reflectie én natuurlijk gezelligheid! Je zult veel nieuwe informatie aangereikt krijgen en tegelijkertijd is het weekend het perfecte moment om al je vragen te stellen die zijn ontstaan in de tussenliggende maand. Er is ruim tijd voor het delen van je gedachten, emoties en ervaringen met het oefenen met lesgeven. 

Hieronder zie je voorbeeld van een weekend. Let op, de exacte tijden zijn nog niet definitief.

Zaterdag

 • 10.00 - 11.15 | Vinyasa Yoga Focus Backbends | Lisanne

 • 11.15 - 11.30 | Theepauze

 • 11.30 - 13.00 | Anatomie Focus Backbends | Merel

 • 13.00 - 14.00 | Lunch op eigen gelegenheid

 • 14.00 - 15.15 | Alignment Backbends | Merel

 • 15.15 - 15.30 | Theepauze

 • 15.30 - 17.00 | Oefenen met lesgeven | Merel

Zondag

 • 10.00 - 11.15 | Verdiepingsles Backbends | Merel

 • 11.15 - 11.30 | Theepauze

 • 11.30 - 13.30 | Filosofie | Wim 

 • 13.30 - 14.30 | Lunch op eigen gelegenheid

 • 14.30 - 15.45 | Adjustments Backbends | Merel

 • 15.45 - 16.00 | Theepauze

 • 16.00 - 17.00 | Meditatie | Paul 

 • 17.00  - 17.30 | Sharing & Afsluiting | Merel & Pau

Voorbeeld zelfstudie voor volgend weekend: 

 • Oefen 1 keer per week met lesgeven (je stelt zelf een groepje samen, bv vrienden of collega's). Schrijf je vragen op.

 • Kijk video 'The Knee Joint' van de video cursus Anatomy & Physiology. Schrijf je vragen op. 

 • Bestudeer pagina 23 t/m 25 uit de Syllabus over het knie gewricht.

 • Bestudeer pagina 10 t/m 14 uit de Syllabus over het ontstaan van de hatha yogatraditie. 

Data & Kosten

Inbegrepen bij de prijs:

 • 10 opleidingsweekenden

 • Syllabus Theorie & Anatomie (80+ pagina's - in het Engels)

 • Syllabus Alignment (50 houdingen - met namen in het Engels en Sanskriet)

 • Boek 'Essential Yoga Therapy' t.w.v. €25

 • Online cursus 'Applied Anatomy and Physiology' t.w.v. €250

 • Individueel begeleidingstraject (intake- en voortgangsgesprek)

Data trainingsweekenden 2022

 • 12 - 13 maart 2022

 • 9 - 10 april 2022

 • 14 - 15 mei 2022

 • 11 - 12 juni 2022

 • 9 - 10 juli 2022

 • 6 - 7 augustus 2022

 • 3 - 4 september 2022

 • 1 - 2 oktober 2022

 • 29 - 30 oktober 2022

 • 26 - 27 november 2022

Kosten & Korting

Kortingsprijs wordt berekend aan de hand van de datum waarop we je aanbetaling van €500 hebben ontvangen.

Data trainingsweekenden 2021

(Opleiding reeds gestart)

 • 15 - 16 mei 2021

 • 5 - 6 juni 2021

 • 3 - 4 juli 2021

 • 31 juli - 1 augustus 2021

 • 28 - 29 augustus 2021

 • 25 - 26 september 2021

 • 20 - 21 november 2021

 • 18 - 19 december 2021

 • 15 - 16 januari 2022

 • 12 - 13 februari 2022

Praktische Informatie

Inschrijven en aanbetaling

Je kunt je inschrijven door het inschrijfformulier in te vullen. Je ontvangt daarop van ons een e-mail met betalingslink voor de aanbetaling van €500,-. Zodra de aanbetaling bij ons binnen is, is je plek definitief gereserveerd. Hierover ontvang je bericht. De datum waarop wij de aanbetaling ontvangen gebruiken we om je eventuele kortingsprijs te berekenen. 

 

Het resterende bedrag dient uiterlijk 1 maand vóór het eerste opleidingsweekend betaald te zijn. 

Literatuurlijst 

Verplicht aanschaffen (e-book of hard-copy maakt niet uit): 

* Wacht met aanschaffen van de boeken tot je een 

e-mail met definitieve literatuurlijst hebt ontvangen. 

Annulering

Je kan annuleren tot 1 maand van tevoren. In dat geval wordt alleen de aanbetaling van €500,- in rekening gebracht. Had je al meer aanbetaald dan krijg je dat terug. 

 

Als je korter dan 1 maand voor de startdatum annuleert heb je geen recht op terugbetaling.

Als je besluit om tijdens de training te stoppen heb je geen recht op terugbetaling van de opleidingskosten. 

Grote van de groep

We hanteren normaal gesproken een maximum van 18 studenten. Dit doen we om persoonlijke begeleiding te kunnen garanderen. Op dit moment geldt er een maximum van 13 personen zodat we de regels omtrent corona in acht kunnen houden. 

 

De training gaat door met een minimum van 8 studenten. Mocht de training niet door gaan omdat zich minder dan 8 studenten hebben aangemeld dan ontvang je uiteraard de aanbetaling volledig retour. 

Examen
De training wordt afgesloten met een praktijkexamen. Tijdens het examen word je beoordeeld op elementen als de opbouw van je les, jouw presentatie en stemgebruik, helderheid van de instructies, duidelijkheid van demonstraties, en correcte adjustments. Beschouw het examen als een mooi moment om een unieke, authentieke les te presenteren en waardevolle feedback te ontvangen. Het kan voorkomen dat we je vragen om het examen op een later moment opnieuw te doen. We zullen je extra begeleiden ter voorbereiding van dat moment zodat je dan met trots je certificaat kunt ontvangen. 

Locatie

De training vindt plaats bij yogastudio Bodhi Yogashala in Nijmegen. De studio heeft twee locaties; de ene locatie in het hart van het centrum en de andere in het gezellige Nijmegen-Oost. Thee is beschikbaar gedurende de dag. Je verzorgt zelf je lunch. 

Bodhi Yogashala

Bloemerstraat 71

Prins Hendrikstraat 16
Nijmegen

www.bodhiyogashala.nl